Щороку
15 грудня в усіх країнах, що утримують статус провідних світових
виробників чаю, відзначається Міжнародний день чаю (International Tea
Day) з метою залучення уваги урядів і громадян до проблем продажу чаю,
взаємозв'язку між продажами чаю і положенням працівників чайних
виробництв, невеликих виробників і споживачів.
Рішення
відзначати Міжнародний день чаю саме 15 грудня було прийнято після
неодноразового обговорення в багатьох міжнародних організаціях і
профспілках протягом Світового громадського форуму (World Social Forum),
що проходив у 2004 році в Мумбаї (Mumbai, Індія) і в 2005 році в Порті
Аллегре (Porte Allegre, Бразилія). Відповідно,
Міжнародний день чаю в основному відзначають країни, в економіці яких
стаття про виробництво чаю займає одне з головних місць - це Індія, Шрі
Ланка, Бангладеш, Непал, Китай, В'єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія,
Уганда, Танзанія.
Політика
міжнародної торгівлі, що проводиться Світовою організацією торгівлі,
передбачає, що країни-виробники відкриють свої кордони для торгівлі. Уряд Індії також внесло значні зміни в політику торгівлі споживчими товарами. Брокери
великих чайних брендів і продавці використовують дану можливість для
усунення спеціальних захисних заходів, що вживаються національними
урядами для захисту інтересів промисловості та безпеки продовольства в
своїх країнах.
Товарна ціна чаю неухильно знижується у всіх країнах поряд з недоліком ясності у встановленні ціни на чай. У
чайній промисловості спостерігається перевиробництво, але дане явище
контролюється, тому що прибуток перекачується до світових брендів. Світові
бренди мають можливість купувати чай за найнижчими цінами в той час, як
в чайній промисловості повсюдно проходить великомасштабна перебудова. Вона виражається у розпаді і роз'єднання на рівні чайних плантацій і в консолідації на рівні брендів.
Вважається, що чай, як напій, був відкритий другий імператором Китаю Шеном НУНГ (Shen Nung) приблизно в 2737 році до н. е.., коли імператор опустив листочки чайного дерева в чашку з гарячою водою. Чи можливо уявити, що зараз ми п'ємо той же чай, який споживав і китайський імператор майже 5 тисячоліть тому!
У 400-600 роках н. е.. в Китаї зростає інтерес до чаю, як до лікувального напою, у зв'язку з чим розвиваються процеси культивації чаю. Багато любителів чаю додають у полюбився напій цибулю, імбир, спеції або часточки апельсина.
16
грудня 1773 відбулося «Бостонське чаювання», коли американські
колоністи викинули в гавань Бостона ящики з чаєм в знак протесту проти
введеного Великобританією податку на чай.
|